Djordjević: Veliko interesovanje ratara u Vojvodini za setvu soje

Ove godine očekuje se da veliki broj poljoprivrednika u prolećnoj setvi u Vojvodini opredeli se za soju. Straučnjaci su podsetili da 2022. godina bila izuzetno loša i da su pojedini proizvođači imali totalnu štetu od suše.

„Ovo je nateralo ljude da odustanu od soje u 2023. godini i dovelo do rekordno niskih površina pod sojom te godine. Ove godine površine pod ovom kulturom opet rastu, što je i logično, jer soja ima značajno mesto u plodoredu“, istakao je stručnjak sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Vuk Đorđević.

Ona je za RTV istakao da smo imali najtopliji februar od kako se  obavljaju merenja, što je značajan faktor za sva predviđanja kada je reč o oblasti poljoprivrede.

Objašnjava da je prerana setva soje jedna od najčešćih grešaka na koje su se čak i iskusni ratari „već opekli“ prethodnih godina. Zato  savetuje oprez i kaže da ne treba žuriti sa setvom.

Ističe da se soja ranije sejala „na kalendar“, ali danas to više nije moguće, i da se ratzari moraju voditi isključivo biološkim potrebama biljke, a to je 12 stepeni u zemljištu. Optimalni rok se u poslednjih 10 godina pomerio sa 1. na 15.april.

B. K.