Farmere u Šumadiji brine sve manji stočni fond, traže pomoć za male proizvbođaće

Foto: novosadski sajam

Poljoprivrednici koji se bave mlečnim govedarstvom u Šumadiji  zabrinuti su zbog smanjenja stočnog fonda, razlikama u ceni predaje mleka koja dovodi do ugrožavanja malih farmi i zabrinutosti da ćemo kao država zavisiti od uvoza. Proizvođači predlažu i konkretne mere i zalažu se za formiranje nacionalnih asocijacija koje će u budućoj Poljoprivrednoj komori ako bude fortmirana predstavljati sve grane proizvodnje.

Milija Palamarević iz sela Guberevac kod Knića, jedan od najvećih stočara u Šumadiji, ima 104 krave i predaje oko 2.000 litara mleka dnevno po ceni od 65 dinara. Ali  je kao predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije zabrinut  za opstanak manjih farmi i proizvođača.

„Ova cena mleka koja ide većim proizvođačima nije koju imaju mali proizvođači i tražimo od ministarstva i od države da u ovoj godini budu cene jednake, da proizvođači koji  dobijaju 40 dinara ili su ispod  takođe imaju veću cenu mleka. To je jedini način da mali proizvođači ekonomski opstanu i dalje razvijaju proizvodnju. Ukoliko se to ne učini stočni fond će biti još manji.a na kraju i nestati“, upozorio je je Palamarević za RTV.

B. K.