Farmeri treže da se odredi minimalna otkupna cena mleka

Savez udruženja odgajivača goveda Srbije, nakon održanog sastanka na Novosadskom sajmu, uputio je molbu Vladi Srbije da po hitnom postupku propišu minimalnu otkupnu cenu sirovog mleka.

„Ona je u poslednjih šest godina nepromenjena i prosečna koju nama prerađivači isplaćuju po litri jeste 30 dinara, a ekonomska cena iznosi 56 dinara“, istakla je Sanja Bugarski, predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Srbije, dodajući da su zbog dosta složene situacije u mlečnom sektoru mnogi farmeri dovedeni do bankrota.

Sekretar za stočarstvo Privredne komore Srbije Nenad Budimović napomenu je da je pre mesec dana osnovana Sekcija za proizvođače mleka pri PKS,koja je targetirala sve probleme sa kojima se suočavaju proizvođači.

„Proizvodnja mleka je sigurno najzahtevnija grana stočarstva po svakom parametru. Cene mleka nisu duži niz godina menjane, došlo je do poskupljenja hrane za životinje, poskupeli kukuruz i sojina sačma i sve to je rezultiralo ovakvim stanjem“, naveo je Budimović i dodao da je nužno organizovati otkup mleka prema kvalitetu, kako premiju, sedam dinara po litru od države, ne bi dobijali podjednako oni koji se trude da unapređuju kvalitet i farmeri koji na tom planu ne čine ništa na poboljšanju kvaliteta.