Godišnje uvozimo oko 45.000 -50.000 tona konzumnog krompira

Foto: Pixabay

Prosečna potrošnja krompira u Srbiji ima tendenciju stalnog pada,  i trenutno je oko 44 kilograma po stanovniku godišnje. U poslednjih 20 godina značajno se smanjio broj stanovnika usled povećane smrtnosti (jedna smo od najstarijih nacija u Evropi) i ekonomskih migracija u inostranstvo. Nestankom restorana po fabrikama, promenom starosne strukture stanovništva i navika u ishrani porodice značajno se smanjila priprema jela od krompira.

U poslednje tri godine uvoz konzumnog krompira je 45-50.000 tona, a sve više  raste i uvoz sirovine za preradu u čips od oko 16-18.000 tona na godišnjem nivou. Porast prerade uslovljen je  delom i zbog velikih problema koje prave fitiplazme u vreme dozrevanja strnih žita i neposredno posle žetve. To se poslednjih godina javlja kao veliki problem u proizvodnji krompira za industrijsku preradu, ali i konzumnog krompira što pospešuje uvoz, objavio je portal Biznis I finansije.

B. K.