Grad Čačak opredelio 67 miliona dinara za poljoprivredu, konkursi početkom aprila

Foto: Pixabay

Za direktne podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji na području grada Čačka u 2022. godini opredeljeno je 67 miliona dinara, a javni konkursi za učešće u programu biće raspisani početkom aprila.

Ove godine, prema rečima Bojana Gavrilovića, rukovodioca Radne grupe za poljoprivredu pri Upravi za lokalni ekonomski razvoj, biće raspisana dva odvojena konkursa. Jedan je kao i ranijih godina klasičan, a drugi se odnosi na mlade poljoprivrednike do 40 godine, koji će biti raspisan naknadno.

„U drugom konkursu pereviđen je znatno veći iznos za podsticaje. Rukovodstvo je odlučilo da dva mlada poljoprivredna proizvođača koji budu ispunili uslove i imali najviše bodova dobiju po 10.000 evra za započinjanje biznisa u poljoprivredi“, naveo je Gavrilović.

Naglasio da će oko 130 poljoprivrednika sa teritorije čačanske opštine koji lane nisu dobili podsticajna sredstva, jer i pored dva rebalansa budžeta nije bilo dovoljno sredstava, ove godine moći da konkurišu sa starim računima i da ostvare pravo na podsticaj.

„Grad će davati i podsticaje za razvoj ruralnog turizma, što je novina u odnosu na prethodne godine. Podsticaji se odnose na opremanje objekata, za opremanje dvorišnog mobilijara“, rekao  je Gavrilović, prenosi portal Agromedia.

  B. K.