Grad Novi Sad izdvojio osam miliona dinara za kontrolu plodnosti zemljišta

Foto: Pixabay

Ovogodišnjim Programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Grada Novog Sada predviđena je kontrola plodnosti zemljišta za čega su sredstva od osma miliona dinara obezbeđena od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta.

Grad projekat kontrole plodnosti zemljišta realizuje u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom „Poljoprivredna stanica“ DOO Novi Sad. Tim povodom upriličeno je potpisivanje ugovora kojim je predviđeno da se uzorkovanje i analiza plodnosti zemljišta vrši na poljoprivrednom zemljištu čiji su korisnici fizička lica u katastarskim opštinama Kać, Kovilj, Futog, Kisač i Stepanovićevo. Ugovor su potpisali član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević i direktor „Poljoprivredne stanice“ Vladimir Mihić.

„Realizacijom ovog projekta, Grad pokazuje brigu o korisnicima i poljoprivrednim proizvođačima, ali ujedno vodi računa i o zaštiti životne sredine i očuvanju zemljišta od degradacije,. Vrednost projekta je osam miliona dinara“, rekao je Radojević.

Projektom je predviđeno da se uradi analiza 2000 uzoraka, a rok za završetak je 31. decembar 2023. godine.

B. K.