Gradiće se četiri nove biogasne elaktrane u Šapcu

Foto: LianeM/shutterstock.com

Od kada su elektrane na biogas dobile mogućnost da steknu status povlašćenog proizvođača energije, širom Srbije niču brojni pogoni. Kompanija “Green technology first“ planira izgradnju četiri elektrane na biogas snage od po 1MW (megavata) u Šapcu.

„Elektrane pojedinačno koštaju oko tri miliona evra što znači da u ovaj projekat ukupno ulažemo 12 miliona evra“, rekao je za “eKapiju” Miloš Srećković, direktor kompanije “Green technology first” dodajući da će, nakon završetka radova i dobijanja svih saglasnosti nadležnih organa, elektrane biti uključene u sistem elektrosnabdevanja putem EPS.

Novi biogasni pogoni koristiće agrobiomasu kao osnovnu sirovinu za proizvodnju energije koju će kompanija otkupljivati od poljoprivrednih proizvođača, čime će ogromna količina nepotrebnog otpada  biti korisno iskrišćena.

„Žetveni ostaci (slama, kukurozovina, sojina slama…) u našim pogonima upotrebiće se za proizvodnju energije. Sirovinu ćemo otkupljivati od poljoprivrednih proizvođača na teritoriji Šapca“, rekao je Srećković.

B. K.