I TO JE MOGUĆE: Boca šljivovice iz Šumadije prodata za 15.000 evra!

U srcu Šumadije, u selu Viševac, rodnom selu Karađorđa nalazi se destilerija Emperus u Evropi. Upravo tu je napravljena čuvena šljivovica – najbolja rakija na svetu.

„Destilerija ima  dugu porodičnu tradiciju, a sve je počelo tridesetih godina prošlog veka. Sada uz savremenu opremu i tehnologiju  idemo u korak sa svetskim trendovima, ali ono što je svakako najvažnije kad su naši destilati u pitanju jeste voće koje koristimo a koje su uzgaja na našim voćnjacima  na oko 60 hektara. Na 40 hektara je šljiva, na oko 10 je crvena ranka, a na ostaloj površini dunja i drugo voće“; rekao je za RINU Aleksandra Grozdanović iz destilerije Emperus.

U njihovoj paleti proizvoda koji obilaze čitav svet nalazi se 29 destilata, a svakako akcenat je stavljen na rakije od šljive i dunje. Šumadijska šljivovica iz ove destilerije prva je i jedina rakija za sada koja ima oznaku zaštićenog geografskog porekla, a koja dolazi iz naše zemlje. Rakija odležava tačno 18 meseci i to u hrastovim buradima. Posebno su ponosni na rezultate koje su njihova pića postigla na svetskim eminentnim takmičenjima.

„Šljivovica stara oko 30 godina proglašena je najboljom srpskom šljivovicom svih vremena. Posebnim je čini kupaža i aroma i stoga je ona pravi izazov za kolekcionare. Proizvedna je u limitiranoj seriji od 954 boce,a jedna boca je prodata za čak 15.000 evra. Takođe, jedna od rakija na koje smo ponosni i koja je prošle godine pobrala važne svetske nagrade u konkurenciji od skoro 400 zemalja i među 1300 uzoraka jeste šljivovica stara 25 godina. Proglašena je apsolutnim pobednikom u svim kategorijama“, istakla je Grozdanović.

Pored zaštićenog geografskog porekla, najskuplje prodane i najbolje ocenjene srpske šljivovice svih vremena, ova srpska destilerija iz Šumadije ima takođe i brojne nagrade za najbolju rakiju od dunje.

B. K.