Ilin: Veća plastenična proizvodnja smanjiće uvoz ranog povrća

Foto: Pixabay

U Srbiji se  godišnje u  plastenicima  proizvde oko 245.000 tona povrća, još 400.000 tona u baštama za sopstvene potrebe porodica ili zelenih pijaca, a milion tona  na otvorenom prostoru,  istaknuto je na nedavnom savetovanju povrtara u Novom Sadu  „Savremena proizvodnja povrća”.

Pod povrćem imamo, u proseku, oko 110.000 hektara, a gajimo 41 povrtnu vrstu, od kojih je ekonomski značajno 30 vrsta.

Prof. dr Žarko Ilin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu spomenuo je da proizvedemo više povrća nego što su nam potrebe, koje su milion do 1,2 miliona tona, pa dobar deo završi u izvozu. Međutim, Ilin  napominje da nemamo dovoljno takozvanih toploljubivih povrtarskih vrsta u predzimskom i zimskom periodu i ranom proleću, a to su: paradajz, paprika, krastavci i zelena salata i ovo povrće zato uvozima iz Severne Makedonije, Albanije, Grčke i Turske.

„Taj uvoz mogla bi nadomestiti veća proizvodnja u plastenicima posebno pogodna za poljoprivrednike koji imaju male posede ili žive u gradskim sredinama. U zatvorenom prostoru gajimo povrće na svega oko 2.500 hektara, mada ta proizvodnja može poljoprivrednicima da bude daleko isplativija od setve žitarica na više desetine hektara“ rekao je Ilin.

B. K.