Institut Biosens: Poljoprivrednici, uz podršku stručnjaka, uče da analiziraju kvalitet zemljišta

Foto: Pixabay

Veliki broj poljoprivrednika potpisao je tokom prve edukativne radionice u okviru projekta „Čuvari zdravlja zemljišta“ saglasnost da učestvuju u projektu da analiziranja zdravlja zemljišta na svojim parcelama, saopšteno iz novosadskog Instituta Biosens koji sprovodi ovaj projekat.

Kako je navedeno, poljoprivrednici će, uz podršku stručnjaka sa Instituta iz oblasti agroekologije, održive poljoprivrede i biologije, u naredne dve godine naučiti kako da na jednostavan i ekonomičan način  sačuvaju zdravlje zemljišta na svojim  njivama.

„Institut je do sada već dao doprinos prikupljanju podataka i istraživanju zdravlja zemljišta kroz razvoj robota za uzorkovanje i analizu zemljišta, a sada će, kroz ovaj  u svoja istraživanja uključiti i ratare i na taj način dodatno uticati na razvoj društvene svesti o značaju ove teme“, rekao je pomoćnik direktora Instituta BioSens Oskar Marko.

Posebnost ovog projekta jeste u tome što će se poljoprivrednicima pružiti alati, materijali i znanja potrebni za samostalno praćenje i tumačenje pokazatelja zdravlja zemljišta

Projekat finansira Centar za promociju nauke, a sprovodi ga Institut BioSens u saradnji sa partnerima.

B. K.