Kišni period tokom septembra bili su idealni su za pojavu jesenjih pečuraka, među kojima u ivanjičkom kraju prednjači vrganj. Najviše ih je na obodima šuma, gde počinju livade i proplanci.
„Najviše ima vrganja, koji je dobrog kvaliteta, što je i poznato, da je jesenji vrganj najkvalitetniji. Količine su velike, lane je manje bilo vrganja generalno. Ova jesen je baš dobra. Generalno, letnja pečurka je lošijeg kvaliteta, jesenja je najbolja“, rekao je za Infoligu Srđan Punišić, otkupljivač.
Pečurke se najviše izvoze u Italiju, Nemačku i Austriju a kada je reč o našoj zemlji značajne količine idu za područje Beograda.
„Cene su oko 500 dinara, a radi se i suvi vrganj koji seljaci ostavljaju, suše, i tek posle toga donose i prodaju. Za njega cena zavisi od kvaliteta, a kreće se od 2.000 do 3000 dinara za kilogram, pa i više, ako je vrhunskog kvaliteta. Berača ima, i to dobro obučenih, beru po 30-40 kilograma kada je dobar rod“, ističe Punišić.
B. K.




