Iz Ministartva poljoprivrede: Svinje mogu u obore tek nakon 40 dana od sprovedene dezinfekcije od Afričke kuge

Foto: Pixabay

U Ministarstvu poljoprivrede održan je sastanak proizvođača svinja Moravičkog upravnog okruga i  ministarke Jelene Tanasković. Razgovaralo se o tome šta  uraditi i kako prebaciti(transportovati) zdrave svinje  koje  su dostigle težinu za klanje, a nalazi se u podrucju gde je utvrđena Afrička svinjska kuga.

Konstatovano je da je strogo zabranjeno premeštanje svinja sa gazdinstava na kome se svinje drže dok ne prođe 40 dana od čišćenja i prve dezinfekcije, a po potrebi i dezinsekcije. Nakon tog vremesnakog roka, a u skladu s posebnim uslovima, veterinarski inspektor može da odobri premeštanje sa gazdinstava kako bi se prevezle direktno u klanicu ili u druge objekte koji se nalaze u zaraženom području u posebnim uslovima.

Kada mere zbog novih žarišta traju duže od 40 dana pa je zbog toga ugrožena dobrobit životinja ili su se pojavili drugi problemi u držanju svinja na zahtev vlasnika, veterinarski inspektor može da odobri premeštanje svinja sa nekog gazdinstva u zaraženom području u skladu sa posebnim propisom

Vlasnici životinja imaju pravo na naknadu štete za životinje koje su uginule neposredno pre prijave i tokom trajanja bolesti, kao i za životinje koje su ubijene u cilju suzbijanja zaraze.Visina naknade štete određuje se na osnovu tržišne vrednosti na dan eutanazije.

Cena svih kategorija obračunava se po kilogramu telesne mase, a kako cena krmača nije redovno iskazana na sajtu, vrednost je 36.000 do 42.000 dinara po grlu.

Svinje je moguće ponovo useliti u obore gazdinstva nakon 40 dana od sprovedenog čišćenja, dezinfekcije i dezinsekcije poslednjeg zaraženog gazdinstva, i u slučaju kada je dokazano odsustvo virusa AKS na osnovu kliničkih pregleda i laboratorijskih ispitivanja.

Kako se ističu u saopštenju, predstavnici Udruženja uputili su molbu nadležnima da se ubrza isplata svih subvencija i naknade za eutanizirane životinje jer su, pored problema sa AKS, većinu proizvođača zadesile i elementarne nepogode.

Na sastanku je takođe dogovoreno da se  u narednom periodu pojača kontrola u prometu svinja na teritoriji Moravičkog upravnog okruga, objavlnjeno je na sajtu revije Dobrop jutro.

B. K.