Izgradnjom novih sistema za navodnjavanje zalivaće se 100.000 hektara oranica u Sremu

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević i gradonačelnica Svetlana Milovanović obišli su radove na izgradnji Crpne stanice „Jarak“.

Radovi pripadaju trećoj fazi radova finansiranih iz Abu Dabi fonda, a između ostalog podrazumevaju da novoizgrađena crpna stanica puni kanal svežom vodom iz reke Save,  da se voda kroz postojeću i novoizgrađenu kanalsku mrežu usmerava dalje uz pomoć regulacione ustave.Pored ovih, završavaju se i radovi na izgradnji podsistema Jaračka Jarčina koji podrazumevaju rekonstrukciju kanala Jaračka Jarčina i Galovača.

Sve ovo predstavlja početnu fazu u daljem razvoju sistema za navodnjavanje Srema. Zato je, u nastavku, potrebno izgraditi i novi kanal koji će spojiti Jaračku Jarčinu i sistem Galovača – Vranj, kada će se moći navodnjavati 20.000 hektara zemljišta.

Direktor Kružević je istakao da su izgradnja crpne stanice i regulacione ustave među najvažnijim projektima koji se trenutno rade u Vojvodini. On je kao fascinantan podatak istakao činjenicu da će buduća crpna stanica imati kapacitet od čak 12 kubnih metara u sekundi i da će već sledeće godine na području Sremske Mitrovice, Rume i Pećinaca moći da se navodnjava oko 10.000 hektara zemljišta.

„Izgradnja crpne stanice „Jarak“ sa regulacionom ustavom i rekonstrukcija podsistema Jaračka Jarčina vredni su oko  osam miliona evra“, rekao je Kružević najavljujući i nastavak radova na projektima za navodnjavanje Srema, u okviru kojih će veštačka jezera Borkovac i Pavlovci postati akumulacije.

Ministarka Tanasković je izjavila da će ovi projekti ozbiljno podići nivo poljoprivredne proizvodnje na ovom području, uz podsećanje da će se u projekte navodnjavanja u Sremu ukupno uložiti oko 100 miliona evra, što bi do 2027. godine trebalo da omogući navodnjavanje na više od 100.000 hektara.

B. K.