Jabuke iz Srbije uskoro i na tržište Kine

Za direktora programa voćarstva i povrtarstva u kompaniji „Delta Agrar“, koja je najveći srpski proizvođač i izvoznik jabuka, sa plantažama na 700 hektara, Igora Milenkovića svako novo tržište je dobrodošlo.

„Kao kompanija pozdravljamo otvaranje, naročito tako velikog tržišta kao što je Kina. Koliko će biti konkretan efrakat od svega toga, vreme će pokazati. I ove godine bićemo prisutni na sajmu „Asia food logistik“ koji se održava u Hong Kongu. Nadamo se da ćemo imati prilike da upoznamo još više kompanija, kako iz Kine, tako i iz drugih zemalja Azije“, naglasio je Milenković.

On je podsetio de je Kina najveći svetski proizvođač jabuka, sa više od 40 miliona tona godišnje, ali je i uvoznik. Otežavajuća okolnost je što se period najvećeg uvoza u Kinu poklapa sa onim kada Srbija nema mnogo jabuke, ali smatra da problem nije nerešiv.

„Siguran sam da ćemo razmotriti i to tržište i naći u nekom periodu godine prostor u kome možemo da nastupimo“, kaže Milenković.

Srbija je, podsećamo, prva zemlja regiona po proizvodnji jabuke koja se gaji na više od 28.000 hektara sa prosečnim godišnjim prinosom od 500.000 tona.

B. K.