JANJIĆ: Oporavak cena žitarica na Produktnoj berzi

Direktor Produktne berze u Novom Sadu Miloš Janjić izjavio je Tanjugu da Srbija nije ugrožena kada je reč o žitaricama i da ćemo imati dovoljno kukuruza, suncokreta i soje za sopstvene potrebe, bez obzira na to što se zbog suše očekuje manji prinos od lanjskog.

Govoreći o trenutnom stanju cena na Produktnoj berzi Janjić je rekao da je vidljiv blagi oporavak, kao i da je suša uticala na svetsko tržište. Precizizirao je da će rezultati nakon ovog sušnog perioda, kako se bude bližilo vreme žetve, dati detaljniju sliku stanja useva na osnovu koje će se donositi dalje odluke.

„Žitarica ćemo sigurno imati za izvoz, samo još uvek ne znamo u kojoj količini. Potrebno je na osnovu rezultata procene doneti pravu odluku. Poenta je da se odluka o izvozu donese u pravom trenutku, tako da ni privreda kao ni država ne budu opterećene. Privreda treba da živi i kasnije, ne treba donositi prevelika ograničenja, ako za to nema potrebe“, naveo je Janjić.

Janjić je dodao da postoji i mogućnost ograničenja izvoza, ali samo u smislu količine.

„Poslednjih nedelju dana vidljiv je blagi oporavak cena kukuruza, pšenice, soje. Konkretno kukuruzom se trguje između 33 – 34 dinara, pšenica 35 i 36 sve zavisi od kvaliteta, a soja je skočila na 78 dinara bez PDV-a. U prethodnom periodu je došlo do pada cena, međutim suša kao i situacija na svetskom tržištu i oslobađanje izvoza su dovele do oporavka cena“, rekao je Janjić.

B. K.