JP “Vode Vojvodine”: Završetkom projekata iz Fonda Abu Dabi navodnjavaće se dodatnih 103.000 hektara oranica

Foto: Pixabay

Svake dve-tri godine, Srbija zbog suše izgubi trećinu poljoprivredne proizvodnje, jer se od tri miliona hektara oranica navodnjava samo šest odsto. Da bi se povećale te površine, država je pre gotovo deceniju od Razvojnog fonda Abu Dabija podigla kredit od 97 miliona dolara

Trenutno se navodnjava samo 72.000 hektara, od dva miliona u Vojvodini. Igor Kolaković iz JVP „Voda Vojvodine“, kaže da su najveći problemi pri izgradnju novih kanala i sistema za navodnjavanje izrada planske dokumentacije, kao i regulisanje imovinsko-pravnih odnosa, odnosno ekspropiracija.

„Vode Vojvodine su imale 30 projekata koje se finansiraju iz fonda Abu Dabija, 20 je završeno, 10 je trenutno u fazi izgradnje. Ukupna vrednost svih tih projekata iznosi oko 62 miliona evra i završetkom svih  projekata dobićemo mogućnost za potencijalno navodnjavanje dodatnih 103.000 hektara obradivog zemljišta“, rekao je Kolaković.

Od kredita iz fonda Abu Dabija grade se nova kanalska mreža i crpne stanice u Sremu, Banatu, Bačkoj, Pančevačkom ritu i centralnoj Srbiji, što bi trebalo da omogući navodnjavanje oko 15 odsto zemljišta.

„Ono što smo utvrdili na terenu jeste da su najviše veliki poljoprivredni potrošači korisnici usluga sistema navodnjavanja. Krajnji cilj je da dođemo do onog malog poljoprivrednog proizvođača koji će moći da se priključi na sistem navodnjavanja, da ne mora da kopa bunare“, rekla je za RTS Maja Grbić, v.d. direktora Republičke direkcije za vode.

       B.K.