JP „Vojvodinašume“: Korišćenje šumskih resursa mora biti plansko

„Naši kapaciteti drvne biomase su vrlo ograničeni i praktično je nemoguće računati na nju kao izvor energije u ozbiljnim, relevantnim količinama, a da se korišćenjem iste ne ugrozi snabdevanje drvo-prerađivačkih pogona sirovinom“, izjavio je direktor Vojvodinašuma Roland Kokai na panelu „Životna sredina kao najviši prioritet“ u okviru Kopaonik biznis foruma.

Оn je, govoreći o drvnoj biomasi koja je najznačajniji vid biomase za grejanje obzirom na činjenicu da ima mnogo veću kaloričnu moć od poljoprivredne biomase, naveo da se godišnji prirast drvne mase ne može drastično povećati na postojećem šumskom zemljištu.

„Ukoliko se neplanski bude promovisalo i stimulisalo korišćenje drvne biomase u energetske svrhe, vrlo brzo ćemo biti suočeni sa izborom – da li ono čime raspoložemo  koristimo kao sirovinu u drvo-prerađivačkoj industriji (sirovinu za drvnu građu, palete gajbice nameštaj…) ili kao gorivo“, naveo je Kokai.

On je takođe istakao da plansko gazdovanje šumama podrazumeva održivo korišćenje šumskih resursa i to je ono što šumari u Vojvodini rade.

Podsetimo, JP „Vojvodinašume“, osim što gazduje šumama, značajan je upravljač zaštićenih prirodnih područja, gazduje i značajnim fondom divljači (lovna područja i lovišta), kao i određenim ribarskim područjima (ribljim fondom).

B. K.