JVP „Vode Vojvodine“: Završeni radovi na sistemima „Žitište-Klek“, „Šozo“, „Burza“ i „Š“ za navodnjavanje i odvodnjavanje

Foto: Pixabay

Iz JVP „Vode Vojvodine“ je saopšteno da su radovi na prenameni dela kanalske mreže za odvodnjavanje u dvonamenske sisteme, završeni su na četiri sistema, i to na sistemima „Žitište-Klek“, „Šozo“, „Burza“ i „Š“.

Na svim sistemima izvedeno je mašinsko uklanjanje vegetacije, iskop, razastiranje zemlje, čišćenje propusta, kao i rekonstrukcija postojećih kanala i objekata na njima.Radovi su u potpunosti završeni i kanali su spremni za sezonu navodnjavanja.

Iz JVP „Vode Vojvodine“ podsećaju da je u okviru ovog programa, za koji je JVP „Vode Vojvodine“ izdvojilo 1,4 milijarde dinara, predviđena rekonstrukcija 24 sistema. Trenutno se izvode radovi na preostalih 20 i prema planiranoj dinamici završetak očekuje se krajem proleća, kada će biti moguće navodnjavati površinu od ukupno 32.000 hektara.

Cilj ovog strateškog projekta je da se u budućnosti što više umanji šteta od suša, odnosno da se u letnjim mesecima omogući navodnjavanje na što više poljoprivrednog zemljišta.

B. K.