KIKINDA: Uzgoj zelene salate na vodi po receptu iz Kenije

U Kikindi je započet pionirski poduhvat u poljoprivredi – akvaponija. Mladi programer iz Kikinde, Dragan Kerkez, zajedno sa prijateljem iz Kenije, započeo je proizvodnju zelene salate na vodi, koja se napaja đubrivom iz ribnjaka. Ukoliko projekat bude isplativ, planirano je da se površine pod plastenicima uvećaju i do deset puta.

Na oko 1.600 kvadratnih metara Kerkez je podigao plastenik, potpuno ga opremio, a pored izgradio ribnjake sa šaranima koji vodu napajaju đubrivom.

„Cena proizvodnje je bukvalno minimalna, potrošnja vode mizerna i prostor koji se koristi za ovu količinu proizvodnje je mali. Ovo spada u organsku proizvodnju jer je činjenica da u toj vodi nema ništa od hemije, a ništa ne koristimo ni protiv insekata jer ne bismo ni smeli zbog ribe i ne vidim nijedan razlog zašto ovo ne bi bila organska proizvodnja“, rekao je Kerkez.

Kerkez je koncept akvaponije, preneo iz Kenije gde vrlo često boravi.

„Tržište postoji, ima prostora za sve, ali mora puno da se radi i da proizvod bude mnogo bolji od svega na tržištu da bismo mi kao mali proizvođači mogli da uspemo“, kazao je je Kerkez za RTV.

B. K.