Košutić: Trenutne zalihe ulja u Srbiji 350.000 tona

U medijima je nedavno objavljeno da bi suncokretovo ulje trebalo u prodavncama da košta od 120 do 125 dinara, za litar, jer je suncokret u otkupu znatno pojeftinio. U odnosu na 2022. cena je sa 72,8 dinara za kilogram, pala na 41,2 dinara.

„Tačno je da bi cena prema trgovcima, računajući troškove nabavke suncokreta ovogodišnjeg roda, trebalo da bude od 120 do 125 dinara, plus PDV. Ali na tu cenu trebalo bi dodati nekakvu pravičnu zaradu trgovaca da bi se došlo do konačne cene na polici“, izjavio je za „Politiku“ Siniša Košutić, direktor fabrike ulja „Viktorijaoil“ iz Šida.

Naglašava i da je cena koja je ove godine plaćena za domaći suncokret najviša u celoj Podunavskoj regiji.

„Sve uljare u Srbiji trenutno na stanju imaju skupe zalihe suncokreta i ulja iz roda 2022. Daljom prodajom to će stvarati nove gubitke. Ove zalihe su posmatrajući konsolidovano celo nacionalno tržište tolike da zadovoljavaju kompletnu godišnju potrošnju u Srbiji“, navodi Košutić.

Situaciju dodatno komplikuje i to što su trenutne zalihe ulja u Srbiji ogromne. Zbirno posmatrano za oba roda 2022. i 2023. na lageru je oko 350.000 tona. Košutić ukazuje da je to više od trogodišnje potrošnje Srbije pa će proizvođači biti prinuđeni da ove viškove izvoze po niskim cenama, što znači da ih očekuje još jedna loša  godina.

B. K.