KULA: Udrženi lokalni proizvođači hrane osnovali socijalno preduzeće

U Srbiji trenutno postoji više od 20 lokalnih akcionih grupa, koje okupljaju na stotine malih proizvođača hrane, vina, starih zanatlija i udruženja. Njihov zajednički cilj je da svima  omogući održivu proizvodnju i predstavljanje na većim tržištima koja preferiraju  domaću proizvodnju.

Tako je Lokalna akciona grupa „Iz srca Bačke“ iz Kule otišla korak dalje formiranjem socijalnog preduzeća i otvaranjem prodavnice na novosadskom Trgu republike. Novosađani, ali i svi oni koji posete vojvođansku metropolu, sada mogu da kupe autentične domaće proizvode „Iz srca Bačke“.

Ova Lokalna akciona grupa za pet godina postojanja uspela je da okupi 50 lokalnih proizvođača hrane, kozmetike ali i kreativaca, udruženja i starih zanatlija koji su, zahvaljujući udruživanju, dobili priliku da kroz bazare, sajamske manifestacije ali i putem zajedničkog sajta, ponude vlastite proizvode i van granica svoje opštine.

„Ovo što radimo ovde u Novom Sadu jeste projekat koji je finansirala opština Kula kroz mere za ruralni razvoj i podršku preduzetništvu. Kroz LAG je oformljeno socijalno preduzeće koje tim našim članovima, udruženjima, malim proizvođačima omogućava nastup na jednom većem tržištu kao što je Novi Sad“, rekao je za RTV Bojan Kovač, LAG „Srce Bačke“ iz Kule.

B. K.