Martinović: Potreban dijalog svih učesnika za pronalaženje rešenja za otkup maline

Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović izjavio je u Arilju  da je potrebno uspostaviti dijalog između ministarstva, malinara i otkupljivača, uključujući i Privrednu komoru Srbije, kako bi se našlo najbolje moguće rešenje za otkupnu cenu malina, tako da niko ne bude oštećen.

On je kao veoma važne i za rešenje problema sa kojim se suočavaju proizvođači maline istakao ugovore, pre par dana potpisane sa Kinom kojima se, kako je rekao, otvara tržište te zemlje za sve vrste poljoprivrednih proizvoda.

Naglasio je da je to važno i za primarne proizvođače ali i za one koji izvoze srpsku malinu i da je potrebno da imamo što više kvalitetne maline zato što je, kako je naveo, kinesko tržište ogromno i „sigurno je da su potrebe tog tržišta daleko veće nego što mi možemo na njega da plasiramo“.

„Poljoprivredni proizvođači, posebno malina, praktično imaju najpovlašćeniji položaj u odnosu na sve ostale proizvođače u Evrope“, rekao je Martinović.

On je podsetio da je tekuća godina dodatno otežana proizvođačima malina snegom koji je ariljski kraj pogodio u aprilu, usled čega će, kako je rekao, ovogodišnji rod sigurno biti znatno manji.

Ministar je izrazio nadu da će se u razgovorima koji predstoje pronaći  rešenje koje će zadovoljiti interese svih zainteresovanih strana kao i da neće postojati potreba da se svake godine pred berbu malina iznova rešavaju problemi vezani za cenu.

B. K.