Meso iz klanice „Srem –Šid“ kreće uskoro za Saudijsku Arabiju

Ambasador Srbije u Saudijskoj Arabiji Muhamed Jusufspahić izjavio je da tokom septembra očekuje rezultate sporazuma o izvozu mesa u tu, najveću državu na Bliskom istoku, i to iz klanice „Srem-Šid“ u Šidu koja je prva ispunila sve uslove.

„Saradnja dve zemlje uspostavlja se na sivm nivoima, u ovom trenutku najaktuelniji je Sporazum o izvozu mesa, čemu je prethodila uspešna komisijska kontola jedne od klanica, one u Šidu – „Srem Šid“, rekao je ambasador za Tanjug i naglasio da se očekuje brzi početak izvoza mesa sitne stoke, prvenstveno ovčijeg.

Jusifspahić kaže da je izvoz mesa i sitne i krupne stoke samo početak onoga što se očekuje na polju saradnje u oblasti poljoprivrede i stočarstva, i dodaje da postoji i prostor za izvoz deteline – lucerke.

„Tržište Saudisjke Arabije je mnogoljudno – 35 miliona stanovnika, zbog dobre platežne moći i uz sve obuhvata i zemlje zaliva“, naglasio je ambasador i dodao da je, sa saudijske strane za sprovođenje sporazuma i nabavku hrane nadležna državna ustanova Salik (SALIC), koju prate organizacije zemalja arabijskog zaliva, odnosno Arabijskog poluostrva koje podrazumeva i Jemen.

Jusufspahić je naglasio da će Sporazum doprineti i boljem stanju stočnog fonda u mesnoj industriji u Srbiji.

B. K.