“Miholjski susreti sela” ove godine u 113 opština

Komisija za dodelu bespovratnih sredstava za organizovanje „Miholjskih susreta sela“ za 2024. godinu, odlučila  je da  113 jedinica lokalne samouprave dobiju novac za organizovanje svojih programa po konkursu koji raspisuje Ministarstvo za brigu o selu. Lokalne samouprave dobiće pojedinačno do 500.000 dinara za organizoanje menifestacija, a veliki broj njih učestvovaće i sopstvenim sredstvima.

Čak 1.775 sela učestvovaće u ovogodišnjiim susretima, a očekuje se rekordnih 250.000 učesnika i posetilaca. Bogat kulturni i sportski program odjekivaće selima Srbije od 1. juna do 1. novembra.

U okviru omanifestacije, posetioce očekuju sportske, kulturne, umetničke aktivnosti kao i upečatljiva gastronomska ponuda u selima širom Srbije – od Subotice do Crne Trave i Vlasotinca, od Loznice do Negotina, Priboja i Dimitrovgrada.

Kao i lane sela će se takmičiti u folkloru, izvornom pevanju, sviranju gusala i tambura, slikanju, pisanju, recitovanju… Na programu će biti i zdravice, blagoslovi, izvike. Radionice starih zanata, izrada rukotvorina, suvenira, tkanja, štrikanja, veza, pletenja, kao i izložbe slika, fotografija, rukotvorina, samo su deo najavljenog bogatog programa.  Neizostavni su i seoski višeboj, sportski turniri, a deca će se takmičiti u kvizovima znanja, šaljivim izazovima poput krunjenja kukuruza, trčanja u džaku, pravljenja najstrašnijeg strašila…

B. K.