MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Automatizacija protivgradne odbrane se nastavlja, od Svetske banke osam miliona dolara

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Svetskoj banci predlog projekta izrade dokumentacije automatskih protivgradnih sistema sa sistemom ranog javljanja za celu Srbiju.Svetska banka trebalo bi da odobri dodatnih osam miliona dolara za nabavku sistema, objavilo je ovo ministarstvo i navelo da su projektno-tehničkom dokumentacijom obuhvaćeni i Bukulja i Užice. 

Iz ministarstva dodaju da je ova inicijativa nastavak procesa automatizacije protivgradne zaštite u Srbiji i da je nakon završetka prvog pilot projekta postavljanja automatskih protivgradnih sistema u radarskom centru Valjevo , (99 stanica), potpuno završena modernizacija radarskog centra Fruška gora, (118) i radarskog centra Bajša, (141).

Navode i da su do sada delimično modernizovani radarski centri Bukulja, 44 od 104 stanice i Samoš, 83 od 130 stanica, a da će se u narednom periodu raditi na modernizaciji i preostalih radarskih centara u Srbiji.

Ističu da je u dosadašnjih 38 dana dejstva protivgradne zaštite utrošeno 8.504 protivgradnih raketa i da je samo u jednom danu, 22. jula, ispaljeno 1.313 raketa sa ciljem odbrane i zaštite useva, plastenika, voćnjaka, povrtnjaka, kao i vinograda od oštećenja izazvanih gradom.

B. K.