Ministarstvo poljoprivrede: Uskoro kreću subvencionisani krediti

Mininistarstvo poljoprivrede obavestilo je poljoprivrednike da je izašao je pravilnik o usklovima i načinu ostavrivanja prava na kretditnu podršku.Krediti, po povlašćenim uslovima, sa jedan odsto kamate, na tri godine, poljoprivrednici mogu da dobiju za razvoj stočarstva, nabavku životinja, plaćanje premije osiguranja ili kupovinu hrane za stoku, za nabavku junica na pet godina, mehanizacije, opreme ili razvoj ratarstva, vinogradarstva, cvećarstva i voćarstva.

Kako se navodi u pravilniku, pojedinac ili preduzetnik može da uzme kredit do šest, a firma do 18 miliona dinara. Krediti koji se odobravaju od 3 do 5 godina su sa kamatom od 3 odsto.

Pravo na kreditnu podršku imaju fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica (zemljoradničke zadruge s najmanje pet članova koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, mikro i mala pravna lica).

Pravno lice i preduzetnik ostvaruju pravo na kredit za nabavku nove opreme za proizvodnju rakije i vina ako su upisani u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića, odnosno u Vinarski registar.

Uredbom o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku poljoprivrednicima definisano je da se ona ostvaruje podnošenjem pismenog zahteva banci uz dostavljanje prateće dokumentacije.

Rok za podnošenje zahteva za kredite je 15. oktobar.

B. K.