Na Kopaoniku počinje regionalna koferencija o agrobuznisu  „GROW UP-snaga zemlje“

Najveća regionalna agrobiznis Konferencija „GROW UP – snaga zemlje“ koja  se održava danas  i sutra(31. maj i 1.jun)  na Kopaoniku jedinstvena je debata koju organizuju Ministarstvo poljoprivrede i Privredna komora Srbije. Više od 40 stručnjaka iz zemlje i regiona  tokom dva dana govriće  u plenumu, ali  i okviru  pet panela. Više od 300 prisutnih imaće priliku da čuju najrelevantnije eksperte, institucije, predstavnike vlada iz zemlje i regiona, vlasnike gazdinstava, stejkholdere, stručnu javnost u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Očekuje se da se na konferenciji  otvore najznačajnija pitanja iz oblasti poljoprivrede, ali i da se čuju i rešenja. Gde je Srbija u poređenju sa regionom i svetom, koliko je digitalizacija poljoprivrede potreba, a koliko šansa, koja je uloga IPARD fondova i kako sve finansirati poljoprivredu kao i koliki je zapravo značaj lanaca snadbevanja i regionalne povezanosti za ekonomiju, samo su neke od tema konferencije.

Posebna  se  očekuje  tema  o uticaju klimatskih promena na poljoprivredeu. Svoje viđenje o tome daće specijalni gost Nabil Gangi, zamenik regionalnog predstavnika za Evropu i Centralnu Aziju u organizacji FAO.

Najvljeni učesnici konferencije su Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, Mihajlo Jovanović, ministar za informisanje i telekomunikacije, kao i Tanja Miščević, ministarka za EU integracije.

B. K.