NALED: Od početka godine 564 stranca na sezonskim poslovima u poljoprivredi

Na poljoprivrednim plantažama, a posebno na onim gde se beru šljive, kupine i borovnice, ali i paprike ili paradajz, radi sve više stranaca. Osim domaćih radnika, sezonci stižu i iz susedstva, ali se posebno na jugu zemlje, piše „Politika“ mogu videti i oni iz udaljenih delova sveta, mahom iz Uzbekistana i Egipta.

Strani sezonski radnici dnevno, u proseku, mogu da zarade do 30 evra, berući sortirajući voće i povrće. Za razliku od ove godine, prethodnih su bili angažovani i radnici iz Nepala i Indije, naglašavaju iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Prema podacima portala „sezonskiposlovi“ od početka godine prijavljena su 564 stranca sa nesrpskim državljanstvom na sezonskim poslovima u poljoprivredi. U NALED-u podsećaju da strani radnici gotovo da nisu bili angažovani na sezonskim poslovima u poljoprivredi do 2021.godine

Nakon toga beleži se trend rasta broja prijava. Tokom poslednje dve godine, broj stranaca se ne razlikuje u velikoj meri. Međutim, može se konstatovati da u odnosu na prvu polovinu 2022. kada je bio angažovan 491 radnik, ove godine taj broj je uvećan za 70 prijava. To znači da su u toku 2023, preciznije rečeno do sada, angažovana 564 stranca sa nesrpskim državljanstvom na sezonskim poslovima u poljoprivredi, navode iz NALED-a.

B. K.