NALED: Uskoro novi zakon o službenim kontrolama hrane za nesmetani izvoz

Foto: Pixabay

Zakon o službenim kontrolama u oblasti hrane trebalo bi da bude usvojen u toku naredne godine, čija je svrha efikasnija kontrola svih učesnika u lancu proizvodnje i olakšavanje izvoza na strano tržište, saopštila je  Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Nakon sednice Saveza za hranu i poljoprivredu, održanu povodom Svetskog dana hrane, NALED  je naveo da Srbija do sada nije imala ovakav zakon, a da je njegov glavni cilj da se sistem nadzora uskladi sa propisima Evropske unije i osigura jednak nivo bezbednosti hrane.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, Nenad Vujović ocenio je da je hrana u Srbiji bezbedna i kvalitetna, a da je procenat uzoraka koji su problematični izuzetno nizak i da se pre svega odnosi na pogrešno deklarisanje hrane.

Važan uslov za stvaranje boljeg okruženja za plasman bezbedne hrane ostaje proces digitalizacije, u kome nove tehnologije treba da doprinesu prepoznavanju opasnosti u svakoj od faza proizvodnje hrane i proceni njihove štetnosti po zdravlje, ističe se u saopštenju. NALED-a.

B. K.