U Srbiji se godišnje baci više od 700 hiljada tona hrane, a trećina koja se proizvede nikada se ne upotrebi.
„Prema nekiim podacima oko 247.000 hiljada tona jestive hrane godišnje se baci u Srbiji. Naravno brojke su veće ako računamo i onaj neizbežni deo otpada od hrane koji nastaje kao što su kora od banane, ljuska od jajeta…“, rekao je Slobodan Krstović, direktor za održivi razvoj NALED-a.(Nacionalna alijanca za lokalni ekonomski razvoj).
Krstović tvrdi da ono što je identifikovano jeste problem da hrana kojoj ističe rok nije zakonski definisana. Posebno u delu kako i na koji način može da se donira onim kojima je potrebna.
„Srbija nije bogato društvo pa je važno da nam sva hrana bude maksimalno iskorišćena. Takođe, značajno je i da uočavamo razliku kada na proizvodima stoji natpis „upotrebljivo do“, odnosno „najbolje upotrebiti do“.Zakon o bezbednosti hrane prepoznaje upravo rokove „najbolje upotrebiti do“ i „upotrebljivo do“, a to znači da ovaj period između govori u prilog tome da namirnice i dalje mogu biti upotrebljene i upravo je zbog toga taj rok veoma važan u smislu potencijalnog doniranja hrane“, rekao je Krstović i dodao da u NALED-u zagovaraju da se sva ov hrana koja je višak donira i da se omoguće poreske olakšice onima koji takvu hranu doniraju, odnosno da se PDV za te namirnice ne plati.
B. K.