Nedimović: Automatizacija protivgradne odbrane već daje rezultate

Gradоnosni oblaci izazvali su veliku štetu u okolini Vrnjačke Banje i Kragujevca gde je u toku procena štete koju rade osiguravajuće kuće i lokalni inspekcijski organi, preneo je RTS. Grad je takođe padao u pričinio štetu malinjacima na području Trešnjevice i Mirosaljaca u opštini Arilje. Pojedini voćari kažu da su malinjaci potpuno uništeni.

„U poslednja tri dana ispaljeno 1003. rakete sa 114 protivgradnih stanica. Ekipe su na terenu, u kontaku smo sa Asocijacijom malinara da li oni imaju eventualne štete. To će utvrditi osiguravajuće kuće i lokalni inspekcijski organi koji su nadležni da izvrše procenu“, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Naveo je da je Radarski centar Valjevo potpuno prekriven automatskim stanicama za protivgradnu zaštitu i da poslednjih godina u tom delu, štete od grada gotovo da nije ni bilo. Istakao je takođe da je i u Vojvodini potpuno automatizovna protivgradna odbrana što je, sa klimatskim promenama koje su sve izraženije  jedini način da se sačuva rod na njivama.

B.K.