Nemačke junice stigle u sela opštine Osečina

U sela na području opštine Osečina u cilju poboljšanja rasnog sastava grla i povećanja mlečnosti, počele su da stižu visoko kvalitetne junice iz Nemačke.

Nabavku steonih junica realizovala je Veterinarska stanica i osnovna odgajivačka organizacija u Peckoj u saradnji sa Institutom za stočarstvo u Zemunu. Na 15 farmi stočara u selima Dragodol, Lopatanj, Carina, Konjic i Gunjaci do sada je uvezena je 21, od planiranih 67 junica simentalki, objavio je portal Grouv. up.

Dr veterinarske medicine Igor Rabat, jedan od inicijatora uvoza junica, kaže da su se na ovaj korak odlučili jer su proizvođači želeli da kupe kvalitetna grla, ali i da se genetika malo promeni, da se ljudima koji se bave mlečnim govedarstvom omogući da dobiju grla koja do sada nisu imali u svojim štalama.

„U osečanski kraju u proteklih pola veka nisu uvezena grla ovakvog kvaliteta. Jedna junica koštala je 3.0000 evra, ali s obzirom na to da stočari imaju pravo na povraćaj novca od strane ministarstva dobiće subvencije“, rekao je Rabat.

Kako je najavljeno, preostalih 46 junica trebalo bi na farme stočara u opštini Osečina da stigne krajem aprila i početkom maja.

B. K.