Nestorov Bizonj: Zadružni savez Vojvodine protiv ograničenja subvencinisanja biljne proizvodnje do 20 hektara

Na nedavno održanom Žetvenom danu u Moroviću,u opštini Šid, predsedniica Zadružnog saveza Vojvodine mr Jelena Nestorov Bizonj istakla je da sve  površine koje zemljoradničke  zadruge i zadrugari  koriste za biljnu proizvodnju država treba da subvencioniše. Takođe i da se ne ograničava površina za subvencioniosanje  na samo 20 hektara kako je to sada predviđeno Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

„Podsetila bih da su svi proizvodi zadruga i zadrugara  u legalnom prometu. Zadruge plaćaju sve državne namete, zapošljavaju ljude i plaćanjem poreza na promet  doprinose budžetu Republike Srbije, a imaju  podsticaje na svega 20 hektara iako imaju veće površine koje obrađuju, ali  one  se ne subvencionišu“, rekla je predsednica ZSV.

Pozvala je nadležne državne organe da, kroz  programe investicija u poljoprivredi, podrže ulaganja u zadrugarstvo, pošto su one  ključne za opstanak zadruga. Isto tako založila se da se ukinu sva ograničenja koja se odnose na broj hektara,grla stoke itd. sa kojima zadrugari mogu da apliciraju za  podsticaje kako na republičkom tako i pokrajinskom nivou.

B. K.