NOVA CRNJA: Poljoprivredncima beskamatno tri miliona dinara za investicije u proizvodnju

Foto: Pixabay

U okviru projekta ”Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede“ koji u opštini Nova Crnja sprovode Fondacija “Ana i Vlade Divac”, Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat, opština Nova Crnja i Projekat ”Velika mala privreda“, potpisani su ugovori sa korisnicima kojima je dodeljeno tri miliona dinara za 2023. godinu.

Beskamatne pozajmice za nabavku opreme, mašina ili grla u vrednosti do 300.000 dinara po korisniku je dobilo ukupno deset poljoprivrednika sa teritorije opštine. Ukoliko korisnik vrati pozajmicu do kraja druge godine korišćenja sredstava, lokalna samouprava će izvršiti povrat od 10 odsto od ukupnog iznosa sredstava, navodi se u saopštenju Fondacije Divac.

Nova Crnja je, posle Novog Pazara i Vlasotinca, treća opština u Srbiji koja je u poslednjih godinu dana osnovala fond za podsticaj razvoja poljoprivrede uz podršku Projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA. Od 2020. godine uz podršku USAID-a osnovano je 12 lokalnih fondova i to u Čajetini, Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Užicu, Dimitrovgradu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, Vlasotincu i Novoj Crnji. U naredne tri godine u planu je osnivanje još 11 ovakvih fondova širom Srbije.

B. K.