Nova zgrada Instituta „BioSens“ u Novom Sadu unaprediće digitalnu poljoprivredu u Srbiji

Foto: https://europa.rs/

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel i direktor Instituta BioSens prof. dr Vladimir Crnojević otvorili su novu zgradu Instituta BioSens Novom Sadu.

Evropska unija, preko projekta „Antares“ grantom u vrednosti od 14 miliona evra finsiarala je izgradnju, a Vlada Srbije je doprinela sa još 20 miliona evra, koji su delom obezbeđeni kroz povoljan kredit Evropske investicione banke od 18 miliona evra.

Nove zgrade Instituta, sa  specifičnim antivibracionim karakteristikama,  prva je  ove vrste izgrađena u Srbiji. Omogućava primenu visokoosetljive opreme za razvoj senzora, mikro i nanotehnologija.

„Sada imamo sedište jednog evropskog centra izvrsnosti, jedinog van Evropske unije i to u oblasti, koja je ne samo danas važna, već će za  budućnost biti još važnija, a to je digitalna poljoprivreda. To je  nešto što je neophodno u klimatskim izazovima i promena, da obezbedimo da poljoprivreda bude održiva,  daje bolje rezultate i da mi kao država, uz pomoć nauke, istraživanja i naučnih instituta, damo adekvatnu podršku našim poljporivrednicima, da budu konkurentni u budućnosti“, rekla je Brnabić na svečanosti otvaranja.

B. K.