Novosadski “BioSens” osmislio portal za mapiranje i detekciju požara na njivama

Foto: dim.rs

U zgradi Ujedinjenih nacija u Beogradu predstavljen je internet portal dim.rs preko kojeg će moći da se detektuju i prate požari na poljoprivrednim područjima u Srbiji. Ovo rešenje osmislio je tim stručnjaka iz Instituta “BioSens” iz Novog Sada.

„Građani sa svojih mobilnih telefona mogu da pošalju sliku i lokaciju požara. Podaci o požarima dostupni su na interaktivnoj mapi na portalu, a kao dodatna funkcija omogućeno je i praćene kvaliteta vazduha u Srbiji. Takođe, statistički podaci o požarima počevši od 2015. godine do danas se mogu besplatno preuzeti sa portala“,  objasnio je Gordan Mimić, naučni saradnik Instituta BioSens.

Portal ima za cilj podizanje svesti građana, a naročito poljoprivrednih proizvođača, o štetnosti i opasnosti koju može prouzrokovati praksa nesavesnog spaljivanja useva.

Realizaciju ovog portala podržao je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kao jednu od 14 najboljih ideja za smanjenje zagađenja i poboljšanje kvaliteta vazduha u Srbiji, pristiglih na Izazov „Inovacije za čistiji vazduh“, u martu prošle godine.

B. K.