NOVOSADSKI SAJAM: Ozvaničen ugovor s Italijom o partnerstvu 90. Međunarodnog poljoprivrednog sajma

Jubilarni 90. međunarodni poljoprivredni sajam održaće se od 20. do 26. maja. Zemlja partner je Italija, sa kojom je potpisan ugovor o partnerstvu, saopštio je Novosadski sajam.

Potpise su, u prisustvu ambasadora Italije u Srbiji Luke Gorija, na dokument stavili Antonio Ventreska, direktor Italijanske trgovinske agencije ITA/ICE i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

„To što je Italija zemlja partner na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu možemo da podelimo na tri momenta. Prvi je jačanje prisustva Italije na Balkanu. Drugi je vezan za bezbednost prehrambenih proizvoda i to je sektor kome se zemlje Evropske unije posebno posvećuju, a mi vidimo mnoge prilike za saradnju sa Srbijom u ovom segmentu. Takođe nam je cilj da investiramo u Balkan i u Srbiju i da jačamo saradnju u poljoprivrednom sektoru.Treći momenat je naša želja da dođe do dodatnog jačanja ekonomskih odnosa Srbije i Italije i nastavak B2B susreta koje smo prethodno organizovali na Biznis forumu“, rekao je ambasador Italije Gori.

Italija je ove godine treći put Zemlja partner, kao što je to bila i 2016. i 2019, dok je 2015. godine bila Zemlja prijatelj.

Direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković istakao je da već sada ima  više od 1.100 prijavljenih izlagača kako na otvorenom delu Sajmišta tako i u halama.

„Prema očekivanjima ovo neće biti i konačna brojka, jer je interesovanje izuzetno. Pre nekoliko dana smo imali i susret sa Ambasadom Rumunije. Oni se posle desetak godina vraćaju na sajam sa šest kompanija. Direktni izlagači, prema dosadašnjim podacima, stižu iz 25 zemalja i Srbije“, istakao je Cvetković.

B. K.