Opština Ražanj daje puni podršku razvoju zadrugarstva

Ražanj je opština koja poslednjih godina pruža veliku podršku zadrugarstvu.  Uz podršku  lokalane samuuprave osnovane su zadruge „Ražanjke“, „Skorica“, a data je i puna podrška zadruzi „Jovanovac“, jednoj od najstarijih u ovom delu Srbije, osnovana 1936. godine.

ZZ “Ražanjke” su ženska poljoprivredno socijalna zadruga, koja svoju ekonomsku održivost bazira na proizvodnji i prodaji tradicionalnih proizvoda. Zadruga je specifična po tome što je uključena u očuvanje nematerijalnog nasleđa kroz proizvodnju tradicionalnih zemljanih “sačeva” za pečenje hleba. Stočarsko mlekarska zaduga “Skorica“ bavi se uzgojem muznih krava, matičnom službom i očuvanjem genetskog potencijala. Zemljoradnička zadruga „Jovanovac“, formirana je  kao štedno-kreditna zadruga i neprekidno radi već 86 godina.

Predsednici zadružnih saveza Srbije i južne Srbije, Nikola Mihailović i Dejan Mitić prilikom nedavne posete Ražnju razgovarali su sa predsednikom opštine Dobricom Stojkovićem o mogućnostima  dalje podršku povećanju broju zadruga.

„Opština je do sada dala nesebičnu podršku i ulagala u zadrugarstvo obezbedjenjem adekvatnog prostora i angažovala stručne zaposlene za pomoć zadrugama. To ćemo, u okviru naših mogućnosti, činiti i dalje jer želimo da pomognemo da se naši poljoprivrednici što više udružuju i sa svojim proizvodima budu konkurentni na tržištu“, rekao je predsednik opštine Stojković.

                                                                                            B. K.