Od 2020. godine do danas parcele za organsku proizvodnju u našoj zemlji povećane su sa 20.000 na 29.000 hektara, od čega je 9.000 u Vojvodini, što i dalje nije dovoljno s obzirom na potencijale i sve veću potražnju namirnica bez hemijskih dodataka.
To je predočila Snježana Mitrović iz udruženja „Teras“, koje je sa Ekološkim pokretom Vrbasa (EPV) organizovalo panel-diskusiju „Značaj održive proizvodnje sa aspekta klimatskih promena i zelene ekonomije“ u okviru 20. „Biofesta“, međunarodnog festivala organskih proizvoda u Subotici.
Ona je navela da se čak 90 odsto organskih namirnica, koje u Srbiji proizvodi oko 600 poljoprivrednika i preduzetnika, izvozi u zemlje EU, dok su, s druge strane, kod nas na rafovima „zdrave hrane“ prisutni uglavnom uvozni proizvodi, često maskirani u „domaće“, objavile su „Večernje novosti“.
B. K.





