Osnovan Savez za regenerativnu poljoprivredu Srbije

Foto: Pixabay

U Novom Sadu je osnovan Savez za regenerativnu poljoprivredu Srbije, kao korak ka stvaranju održive, otpornije i isplativije poljoprivrede u Srbiji. Ovaj vid predstavlja holistički pristup poljoprivredi koji se fokusira na obnavljanje zdravlja zemljišta, biodiverziteta i poboljšanje eko-sistemskih usluga.

Osnivači Saveza su Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada, Udruženje Eko Inovacija na Balkanu iz Novog Sada, Institut za razvoj i inovacije iz Beograda i kompanija Gilab iz Beograda, uz podršku poljoprivrednika koji već primenjuju regenerativne poljoprivredne prakse u svojoj proizvodnji.

Kako je saopšteno, osnovni cilj Saveza je zajedničko rešavanje sistemskih izazova koji zahtevaju saradnju između privrede, nauke, državnih institucija, udruženja poljoprivrednika, nevladinih organizacija i drugih relevantnih učesnika.

Savez će 12. marta  na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, predstaviti svoju viziju, ciljeve i aktivnosti, a biće organizovane i panel diskusije sa učesnicima koje će se baviti aktuelnim temama od značaja za čitav sektor regenerativne poljoprivrede i svih njenih učesnika, pokrivajući problematiku gazdinstva, ali i kreiranja tržišta za regenerativne proizvode.

B. K.