Otvoren samit živinara Balkana i Živinarski biznis forum u Aranđelovcu

Foto: Pixabay

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković otvorila je u Aranđelovcu prvi Samit živinara Balkana i sedmi Živinarski biznis forum, koji je okupio sve učesnike ovog sektora iz Srbije i Balkana.

„Živinarstvo, proizvodnja mesa i jaja predstavlja šansu ovog regiona. Dobra organizacija, ozbiljni proizvođači, jaka udruženja su preduslovi koji su već ispunjeni“. istakla je Tanaskovićeva  i naglasila da će Ministarstvo poljoprivrede uvek podržati ovakvu vrstu inicijativa i skupova koji se organizuju u cilju zajedničkog rada na prevazilaženju ostalih izazova sa kojima se sektor suočava

Ministarka je ukazala da se živinarska industrija u Srbiji iz godine u godinu razvija i povećava svoje kapacitete. Precizirala je da je proizvodnja živinskog mesa u našoj zemlji se u prethodnih 10 godina kretala u rasponu od 86.000 tona do 116.000 tona.

„Tokom 2022. godine ostvarena proizvodnja živinskog mesa bila je na nivou od 116.000 tona, što je za četiri odsto više u odnosu na prethodnu godinu i 7,3 odsto više u odnosu na petogodišnji prosek.To je najveća ostvarena proizvodnja u poslednjih 10 godina“, navela je Tanaskovićeva.

Ministarka je objasnila da se osim plasmana kvalitetnih živinskih proizvoda na domaćem tržištu, javlja potreba da se proizvodi plasiraju i na druga tržišta kao što je EU i dodala da u tom smislu unapređujemo svoje tehnološke, strukturne uslove i sisteme samokontrole uvodeći dodatne tržišne standarde.

Ona je podsetila da Ministarstvo poljoprivrede daje brojne podsticaje u okviru različitih mera, direktnih davanja (za kvalitetna priplodna grla – roditeljske kokoške i ćurke), mera ruralnog razvoja (nabavka mašina i opreme, izgradnja skladišnih i drugih kapaciteta).

„Pažnju posvećujemo i očuvanju životinjskih genetičkih resursa, pa tako podsticaji obuhvataju i podršku programu koji se odnosi na očuvanje autohtonih rasa živine“, istakla  je Tanaskovićeva u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

B. K.