Otvorena specijalizovana farma Wagyu krava u Čačku

Japanske vagi krave, najprestižnija svetska rasa govedine, čije meso se služi isključivo u elitnim restoranima, odnedavno se uzgaja i u Srbiji. Farma je osnovana je u Čačku, čime je naša zemlja zauzela svoje mesto na svetskoj mapi u proizvodnji najkvalitetnijeg mesa, prenosi portal Agropres.

Wagyu, u prevodu znači japansko govedo, gde „Wa“ znači „iz Japana“, a „gju“ ili „gi“ je krava. Reč je o najskupljoj vrsti govedine na svetu, i to najviše zbog jedinstvenog kvaliteta mesa i dobrih gena.

Prvo Wagyu stado u Srbiji osnovao je Nemanja Borjanović koji vodi kompaniju za distribuciju govedine Txuleta u Londonu, koji je reputaciju stekao dovođenjem prestižne španske rase goveda Galician Blond, na tržište Velike Britanije.

„Cilj nam je da proizvedemo najviši mogući kvalitet Wagyu krava u Srbiji i zato smo uvezli najbolju i najskuplju genetiku. Ona nam povećava šanse da postignemo uzgoj goveda sa visokim stepenom prošaranosti mesa, ali i dobru proizvodnju mleka za telad i razvoj stada“, ističe Borjanović uz napomenu da je uzgoj  počeo sa dve junice, Julka i Gara, i 100 semena, sa ciljem da stado raste za 50 do 75 krava godišnje putem insemenacije semena i embriona.

B. K.