PKS: Poskupljenje svinjskog mesa sredinom septembra

Foto: Pixabay

Još jedan udar na potrošačku korpu očekuje nas sredinom septembra poskupljenjem svinjskog mesa, najavljuju iz Privredne komore Srbije. Na porast već visoke cene utiče pojava bolesti afričke kuge.

U mesarama i marketima u Srbiji kilogram svinjskog buta trenutno se kreće se od 800 do 1200 dinara i približava se ceni junetine. Domaći proizvođači mesa kažu da cena žive vage trenutno miruje i da nije realno da se ona do kućne trpeze trostruko uveća.

„Trenutna cena u otkupu svinje je oko 270- 280 dinara, otprilike u ovo vreme tokom prošle godine se držala na 250. Nije to velika razlika u ceni svinja, ali jeste u mesnici. Nije mi jasno zašto je to tako, kad svinje poskupljuju poskupljuje i meso, ali kad svinje pojeftine, pojeftinjenja mesa nema“, rekao je stočar iz Putinaca, Milan Makarić.

Na poskupljenje svinjskog mesa uticala je pojava afrička kuge, koja je u Srbiji dovela do uništenja oko 1,5 odsto grla.

„Srbija nema dovoljno svinja da zadovolji potrebe stanovništva i mi moramo da uvozimo. Mi tek 85-90 posto imamo kapaciteta da zadovoljimo domaće potrebe, ostalo ide iz uvoza, a da nevolja bude veća cene svinjskog mesa i cene živih svinja u Evropi su takođe otišle gore“, konstatuje Žarko Galetin, agropanalitičar.

Novo poskupljenje svinjskog mesa možemo očekivati sredinom meseca, procenuje Galetin i kaže da to ne bi trebalo da utiče na cenu piletine, koju trenutno građani mnogo više konzumiraju jer je znatno jeftinija.

B. K.