PKS: Predstavljeni potencijali organske proizvodnje u jugoistočnoj Srbiji

Foto: Pixabay

Proizvođači organskih mlečnih i mesnih proizvoda iz jugoistočne Srbije predstavljeni su u Privrednoj komori Srbije u okviru projekta „Podrška organskoj privredi Jugoistočne Srbije“, a sa ciljem promocije i većeg plasmana njihovih proizvoda na tržištu Srbije, saopštila je PKS.

Rukovodilac Službe za organsku proizvodnju PKS Dimitrije Ivanović, ističe da proizvođačima organskih proizvoda znači promocija kao i pomoć u plasmanu i pronalaženju novih kanala prodaje.

„Upravo je ovaj projekat usmeren na povezivanje malih proizvođača sa predstavnicima ugostiteljskih objekata, hotelima i drugim maloprodajnim objektima“, objašnjava Ivanović.

Dr Mirela Tomaš Simin iz UN Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) ističe da je projekat podrške organskoj privredi usmeren, sa jedne strane na podršku zakonodavstvu u ovoj oblasti, a sa druge organskom stočarstvu jugoistočne Srbije.

„Jugoistočna Srbija je prepoznata zbog prirodnih karakteristika kao idealna za organsku proizvodnju. Ovaj region ima dosta proizvođača, nije zagađen, proizvodnja je već u skladu sa principima organske proizvodnja ali je nedostajala sertifikacija. U poslednje dve godine usmerili smo napore na edukaciju, kako bismo još više približili pojmove i tehnologiju organske proizvodnje kompanijama i gazdinstvim. Uspeli smo i da objedinimo proizvođače kako bi zajedno nastupali na tržištu“, rekla je Simin.

Projekat „Podrška organskoj privredi Jugoistočne Srbije“, realizovan je u saradnji Privredne komore Srbije, organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu FAO i Ministarstva poljoprivrede, a učestvovala su i udruženja organskih stočara iz Pirota, Dimitrovgrada i Bele Palanke.

B. K.