Pčelari našeg podneblja 1. avgust smatraju novom godinom. Zapravo, kako dani kraćaju i sunce sve niže na horizontu prelazi svoj put, pčelari moraju preduzeti sve potrebne radnje da bi svoja društva kvalitetno pripremili za prezimljavanje.
Da bi zimovanje bilo uspešno, potrebno je obezbediti dovoljno zdravih pčela i ostaviti dosta dobre zimnice. Sada je trenutak da se popune rezerve pčelinje hrane. Ukoliko u košnici nema dovoljno kvalitetnog meda, ovaj nedostatak treba nadoknaditi prihranom – sirupom od konzumnog šećera.
Najčešća opasnost pčelama preti od zaražavanja varoom. Ovim pregledom treba takođe utvrditi i kvalitet matice, saća, kao i stanje hrane. U svakom pčelinjem društvu potrebno je da se nađe petnaestak kilograma kvalitetnog meda. On treba da bude raspoređen u okvirima na kojima će se nalaziti pčelinje klube, a njegova lokacija lako se može utvrditi pogledom na plodište.
Med treba da bude svetao, nikako medljika. Medljika je med sa izuzetno mnogo mineralnih materija, što ga čini kvalitetnim za ljudsku upotrebu, ali je za zimovanje pčela poguban. Vari se sa velikim ostatkom, što u zimskim mesecima predstavlja nerešiv problem.
Ako medljike nema mnogo, prihranjivanjem šećernim sirupom u količini od četiri do pet litara obezbediće se hrana za bezbedno prezimljavanje.
„Leta na košnicama treba suziti, jer je u bespašnom periodu, posebno kada se vrši prihranjivanje sirupom, velika opasnost od grabeži“, poručuje dugogodišnji pčelar, profesor emeritus Dejan Kreculj.
B. K.