Počela nova vinska godina u Vojvodni, vinari u Subotici obeležili Dan Svetog Vinka

Foto: Pixabay

Obeležavanjem Dana Svetog Vinka, u brojnim vinogradima praktično je počela nova vinska godina. Jedan od najiskusnijih subotičkih vinara Ferenc Šinka na osnovu prve ovogodišnje rezidbe uverio je prisutne vinogradare da je vinova loza dobro prezimila. Lastari i okca su zdravi,izmrzavanja nije bilo, kao ni velikih minusa.

„Sve je zeleno, vegetacija još nije krenula. U ovom momentu vidimo da su ove vinove loze  lepo prezimile, a kasnije kako će bi to ne znamo“, rekao je Šinka za RTV.

Među poštovaocima na Dan Svetog Vinka bili su vitezovi vina iz više viteških redova u Srbiji, ali i iz Mađarske i Hrvatske. U svojim karakterističnim odorama, vitezovi su svojevrsni misionari vinske kulture posvećeni očuvanju domaćih, autohtonih sorti vina, kao i u povezivanju domaćih proizvođača vina i enologa.

„Činjenica je da se polako rešavamo nekih sorti koje u našim  vinogrdima nisu potrebne, imamo naših boljih, uspešnijih. To je dobro i znači da su ljudi došli do znanja koja su im neophodna da bi bili dobri proizvođači vina. Danas je podjednako važno ne  biti samo dobar vinogradar već i dobar vinar“, rekao je prvi Prokonzul Reda vinskih vitezova Evrope u Srbiji Miroslav Mrnuštik na svečanosti obeležavanja Dana Svetog Vinka.

B. K.