Počeo otkup duvana, cena preko 600 dinara za kilogram

Kompanija Japan Tobako Internešnl (JTI) počela je sa otkupom duvana tipa „virdžinija“. Trenutna otkupna cena za duvan najboljeg kvaliteta iznosi više od 600 dinara bez PDV-a po kilogramu. U odnosu na prošlu godinu  cene su u proseku uvećane za oko 30 odsto.   

Povećanje cena je bilo veće na nižim otkupnim klasama, kako bi postojala ekonomska računica da se i ove klase beru, suše i predaju na otkup, saopštila je kompanija JTI.    

Duvan „virdžinija“ mahom se gaji u Sremu, Mačvi i Južnom Banatu, a upravo tu se nalazi i najveći broj proizvođača sa kojima kompanija JTI uspešno sarađuje.   

„Jedan od glavnih ciljeva kompanije JTI jeste da u saradnji sa dugogodišnjim, kao i novim proizvođačima, dostigne najbolji mogući kvalitet i prinos duvana, ali i da ima zadovoljne proizvođače. Upravo u želji da svojim proizvođačima obezbedi održivi prihod za proizvodnju duvana narednih godina, JTI je pratio troškove proizvodnje pred početak otkupa i korigovao otkupne cene“, navodi se u saopšđtenju kompanije Japan Tobako Internešnl (JTI).     

B.K.