Pokrajina kreditira kupovinu pet hektara oranica sa kamatom od jedan odsto godišnje!

Foto: Pixabay

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede raspisao je konkurs za dodelu kredita za kupovinu najviše pet hektara poljoprivrednog zemljišta u cilju ukrupnjavanja poseda registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Pravo učešća  imaju fizička lica-registrovana poljoprivredna gazdinstva sa teritorije Vojvodine u aktivnom statusu sa navršenih manje od 60 godina života.

Krediti će biti odobravani sa kamatnom stopom od jedan odsto na godišnjem nivou, uz primenu valutne klauzule i to uz sopstveno učešće: najmanje 20 odsto vrednosti poljoprivrednog zemljišta koje je predmet kupovine. maksimalan iznos kredita je 40.000, a minimalan 5.000 evra. Grejs period traje 12 meseci, a za vreme  ne obračunava se interkalarna kamata. Rok otplate je 60 meseci,  u šestomesečnim anuitetim, a  prva rata se uplaćuje po isteku grejs perioda (ukupno 11 rata).

Jedan od uslova za učešće na konkursu je da poljoprivredno zemljište koje je predmet kupovine mora biti u prečniku do 50 kilometra od sedišta registrovanog poljoprivrednog gazdinstva ili od postojećeg registrovanog zemljišta podnosioca zahteva.

Kupovinu poljoprivrednog zemljišta treba da se izvrši najduže šest meseci računato od dana zaključenja Ugovora o kreditu, a najkasnije do 1. decembra 2022. godine.

Prijave na konkurs podnose se zaključno sa  31. majom.

B. K.