Pokrajina za organsku proizvodnju izdvojila 73 miliona dinara, registrovano 130 proizvođača

Kupovina zdravog, neprskanog voća i povrća moguća je samo uzgajanjem u sopstvenoj bašti ili kupovinom od sertifikovanih organskih proizvođača. Međutim, u Srbiji je ovaj vid poljoprivrede i dalje u znatno manjem obimu u odnosu na konvencionalnu proizvodnju.

Organska proizvodnja u Vojvodini postoji, ali je u manjoj meri zastupljena zbog visokih troškova i složene procedure sertifikacije. Uslovi poslovanja su otežani nedostatkom radne snage, visokim cenama repromaterijala i niskim otkupnim cenama poljoprivrednih proizvoda.

„Proces dobijanja organskog sertifikata je dugotrajan i skup, što predstavlja veliki izazov za proizvođače. Za jednogodišnje kulture konverzija traje najmanje dve godine, a za višegodišnje i duže. U tom periodu proizvođači ne mogu svoje proizvode plasirati kao organske, što dodatno otežava njihov rad“, rekao je za Dnevnik Petar Samolovac, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

Kako bi se ublažili ovi izazovi, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu od 2017. godine kontinuirano sprovodi mere podrške. Do sada je uloženo više od 73 miliona dinara za opremanje gazdinstava, proces sertifikacije i razvoj organske poljoprivrede.

„Ove godine za nabavku opreme predviđeno je 14 miliona dinara, dok je za proces sertifikacije izdvojeno dodatnih dva miliona. Pored toga, 50 miliona dinara usmereno je na razvoj ruralnog turizma, kako bi organski proizvođači mogli da povećaju vrednost svojih proizvoda i poboljšaju prodaju“, ističe Samolovac.

Na teritoriji Vojvodine trenutno je registrovano oko 130 organskih proizvođača, od kojih je 100 sertifikovano uz podršku Pokrajinskog sekretarijata.

B. K.