„Politika“: Hladnjačari znaće otkupnu cenu maline tek tri-četiri dana pred početak berbe

Maline srpsko crveno zlato

O otkupnoj ceni maline novog roda i dalje će se kao i svake sezone u ovo vreme samo nagađati. Hladnjačari, kako se i moglo očekivati, nisu ispunili zahtev Udruženja proizvođača Vilamet da do 5. marta izađu sa konkretnim iznosom koji plaćati jer je ta inicijativa, kako kažu, bila potpuno nerealna.

Sagovornici „Politike“ sa velikim iskustvom u ovim poslovima o zahtevu malinara da izađu s otkupnom cenom kažu da je zahtev „potpuno nerealan i da se nikada od kada se malina gaji u Srbiji u ovo vreme nije znala cena“.

„Znamo li sada cenu pšenice koja će biti požnjevena i ranije nego što će malina biti obrana? Ili cenu drugih kultura, mleka… Toliko faktora će uticati na to. Najveći uticaj imaju vremenske prilike, a to niko ne može da predvidi. Važno je i kakva će situacija biti na tržištu, kupovna moć…“, kaži hladnjačari.

Po njima  sada je potpuno nerealno  uopšte  raspravljati o tome već više posvetiti pažnju kvalitetu i prinosu.  

„Uvek su postojale spekulacije o ceni, neki i sada kažu biće 150 dinara ili 350. Čak i otvoreno traže 350 dinara za kilogram. Međutim, kako napominje, realna cena uvek je određivana tri-četiri dana pred berbu. A i tokom berbe je nepredvidivo šta će se događati jer, recimo, vruć vetar promeni prinose i plodove i izmeni prilike na otkupnom tržištu“, napominju hladnjačari.

B. K.